Witam, system to Zorin 18.
Jeśli wpisuję hasło to loguje się i jest wszystko ok.
Jeśli loguje się odciskiem palca za każdym razem po zalogowaniu prosi o hasła do bazy kluczy ponieważ jest zablokowana.
Tak jak by odcisk był niepowiązany z bazami kluczy.
Can you please re-upload your screenshots?
Dodałem w pierwszym poście.
What these are asking for is unrelated to logging into the desktop.
They are asking to unlock the gnome keyring for your web browser.
Hopefully, this page can translate to Polish:
https://www.baeldung.com/linux/unlock-keyring-fix
2 Likes
Witam, założyłem nowgo użytkownika gdyż na tamtym nie chciało działać na pustych haśle co nowe logowanie tworzył nową bazę kluczy. Na nowym logując się odciskiem i zostawiając puste hasło do bazy kluczy działało lecz jak się zalogowałem hasłem mimo że ta smo konto musiałem też ustawić jako puste hasło. Dziwne to. Tak czy siak dziękuje za pomoc puki co działa i mam nadzieje że tak zostanie.
Jeśli jednak ustawię to hasło to jak loguję się tym samym do konta i do bazy kluczy nie ma problemu natomiast jak zaloguję się odciskiem palca to krzyczy o hasło. Może jest jakiś sposób aby nie pozbywać się hasła tylo aby linux po zalogowaniu do pulpitu odciskiem automatycznie logował się do bazy kluczy?
to wynika z natury dzialania odcisków
mechanizm odcisków jedynie daje informacje czy się zgadza czy nie z bazą a nie że odszyfrowuje nagle hasło, a do otwarcia keyring trzeba hasła.
Jak z kolei zostawisz hasło puste to keyring zawsze jest otwarty i do otwarcia przez jakiś prosty szkodliwy kod/skrypt który użytkownik uruchomi
1 Like