Problema di riconoscimento monitor all'avvio, solo dopo che viene scollegato/collegato va

Salve, ho un problema con un futro s740 (j4105 / 8gb ram / display port) ecc...

Praticamente quando avvio il computer, all'avvio dell'os non riconosce subito il monitor, devo sempre disconnettere e riconnettere il cavo per farlo andare correttamente, uso un adattatore da DP ad HDMI, anche sostituendolo il problema non cambia, anche cambiando porta il problema si ripresenta ad ogni avvio

una cosa analoga succede con l'audio, ad ogni avvio l'audio non va, devo "smanettare" diverse volte con le uscite per farlo partire...

quando tutto viene riconosciuto funziona complessivamente molto bene (decodifica HW ecc....)

il software/driver dovrebbe essere aggiornato, l'installazione è "pulita" di 1 settimana fa, versione core 17, mi pare di averlo provato in passato con la 16 e di non aver riscontrato questi "curiosi" problemi

Grazie per l'eventuale aiuto

Translation of OP:

Hi, I have a problem with a futro s740 (j4105 / 8gb ram / display port) etc...

Practically when I start the computer, when the os starts it does not immediately recognize the monitor, I always have to disconnect and reconnect the cable to make it go correctly, I use a DP to HDMI adapter, even replacing it the problem does not change, even changing ports the problem recurs at every boot

A similar thing happens with the audio, at every start the audio doesn't work, I have to "fiddle" several times with the outputs to make it start...

when everything is recognized, it works very well overall (HW decoding, etc....)

The software/driver should be updated, the installation is "clean" from 1 week ago, core version 17, I think I tried it in the past with the 16 and I didn't encounter these "curious" problems

Thanks for any help

EDIT: I have searched and found tech spec for that PC. Attachment.

EDIT2: @pollopopo
Can you boot to grob menu, select "Additional Options for Zorin", then choose to boot an older linux kernel generic than the latest version listed

Otherwise.
Can you boot your ZorinOS installation USB and use the "Try Zorin" option. Do your monitor and audio work correctly then?

EDIT2: @pollopopo Puoi avviare il menu grob, selezionare "Opzioni aggiuntive per Zorin", quindi scegliere di avviare un kernel Linux generico più vecchio dell'ultima versione elencata Altrimenti. Puoi avviare l'USB di installazione di ZorinOS e utilizzare l'opzione "Prova Zorin". Il monitor e l'audio funzionano correttamente?

1 Like

there is a SOLUTION and it's 'strange'!! the shared video memory must be set to 1GB (in bios), with 512MB or less this problem of recognizing the monitor at startup is generated. If you need some logs, tell me the terminal commands and I will provide them.

Good that you have found a solution by increasing video memory allocation in BIOS.
Does that also help your sound problems?

Yes, increasing the vram solves the problem of recognizing both video and audio devices :hugs:

1 Like